Η ΑΔΕΔΥ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 15:19
Πρόσφατα εμφανίστηκε και κυκλοφορεί από την ΑΔΕΔΥ, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τους συνδικαλισταράδες τους μία «γνωμοδότηση» σχετικά με την διεκδίκηση των αναδρομικών δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος άδειας, και μία πρόταση κατάθεσης μιας απλής αίτησης από τους εκπαιδευτικούς στο Τμήμα Μισθοδοσίας της Διεύθυνσης Π.Ε., (προφανώς μετά από γραμμή που έχουν πάρει από τα κυβερνητικά κλιμάκια)για δήθεν διακοπή παραγραφής των αναδρομικών. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ:

1. Η απλή αίτηση αυτού του είδους και μάλιστα σε μη αρμόδιο φορέα (όπως το τμήμα μισθοδοσίας μιας Διεύθυνσης ΠΕ που έχει απλά διαχειριστικό χαρακτήρα) ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΝΝΟΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Η Διεύθυνση ΠΕ δεν κατάργησε τα δώρα, το υπουργείο οικονομικών το έκανε. Με απλά λόγια, η κατάθεση της αίτησης που προτείνει η ΑΔΕΔΥ είναι μια άχρηστη ενέργεια!

2. Αν υπήρχε Συνταγματικό Δικαστήριο, η αντισυνταγματικότητα του νόμου θα κρινόταν συνολικά. Τέτοιο δικαστήριο στην Ελλάδα δεν υπάρχει! Η αντισυνταγματικότητα ενός νόμου κρίνεται μετά από ατομική προσφυγή εναντίον του νόμου αυτού κάθε φορά από το συγκεκριμένο δικαστήριο και ισχύει μεταξύ των διαδίκων (inter partes) και όχι έναντι όλων (erga omnes). Αυτό σημαίνει πως για να κριθεί ένας νόμος αντισυνταγματικός, κρίνεται μόνον μέσα από προσφυγή κάποιου στα διοικητικά δικαστήρια (διοικητικά πρωτοδικεία) και ισχύει ανάμεσα στον ενάγοντα και στο υπουργείο (η προσφυγή στρέφεται κατά του Υπουργού Οικονομικών). Όταν λοιπόν δικαιωθεί κάποιος από ένα δικαστήριο, η αντισυνταγματικότητα (και άρα η ακύρωση του νόμου και των αποτελεσμάτων του) ισχύει ΜΟΝΟ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ και όχι για όλους. Για όσους δεν έχουν προσφύγει, Ο ΝΟΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ παρά την αντισυνταγματικότητά του.

3. Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να λάβει υπ' όψη του τη νομολογία του ΣτΕ και να εκδόσει απόφαση αντισυνταγματικότητας στην προσφυγή κατά του υπουργού οικονομικών που θα δικάσει. Η κρίση ενος νόμου ως αντισυνταγματικού και η δικαίωση του προσφεύγοντα, έχει αναδρομική ισχύ (ex tunc) και ακυρώνει τα αποτελέσματα που αυτός παράγει από την έναρξη της ισχύος του. Βέβαια, η διεκδίκηση των αναδρομικών δώρων σχετίζεται και με το χρόνο παραγραφής αυτών.
4. Η γνωμοδότηση της ΑΔΕΔΥ στερείται οποιασδήποτε νομικής βάσης. Είναι παντελώς αυθαίρετη. Η εντεταλμένη δικηγόρος δεν αναφέρει πού βασίζει την πρότασή της για αίτηση προς το Τμήμα Μισθοδοσίας και δεν κάνει αναφορά σε καμία νομική διάταξη. Γιατί; Επειδή καμία νομική διάταξη δεν προβλέπει αναστολή παραγραφής αυτού του είδους με μία αίτηση και μάλιστα σε αναρμόδιο φορέα. Ο μόνος τρόπος για αναστολή της παραγραφής των αναδρομικών και ακύρωσης του νόμου είναι η ατομική προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο κατά του Υπουργού Οικονομικών.

5. H διαπίστωση της ΑΔΕΔΥ περί δικαίωσης προσφευγόντων από μεμονωμένα δικαστήρια είναι μόνο για δημιουργία εντυπώσεων. Όλοι οι νόμοι κρίνονται αντισυνταγματικοί από μεμονωμένα δικαστήρια αρχικά (σε πρώτο βαθμό), εφ' όσον δεν υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα. Όλες οι αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που προχώρησαν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαίωσαν την πρωτόδικη απόφαση (αποφάσεις 2288/2015, 244/2017 της Ολομέλειας του ΣτΕ).

6. Η πρόταση της ΑΔΕΔΥ για αναμονή ενεργειών μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις σημαίνει ότι ΘΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, κι αυτό γιατί ζητάει από τους εκπαιδευτικούς (και άλλους υπαλλήλους) να υποβάλουν αγωγές σε 3-5 χρόνια από τώρα, όταν δεν θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα αναδρομικά λόγω παραγραφής.

7. Όσον αφορά στην "ταλαιπωρία και τα έξοδα" από τα οποία η πονόψυχη ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να "γλυτώσει" τους εκπαιδευτικούς, υπάρχουν δικηγορικές εταιρίες που αναλαμβάνουν την υπόθεση ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕΙ  με πληρωμή ποσοστού από τα επιδικαζόμενα.

8. Εν κατακλείδι, η ΑΔΕΔΥ (και οι παρατρεχάμενοι συνδικαλιστές της) βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και σας εξαπατούν εν γνώσει τους. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ!

Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης